بودجه ۹۹ سبز می شود؟
گل بخر: بطور كلی در كشور بودجه بخش عمرانی كاهش و بخش هزینه های جاری رشد كمی داشته است اما برای سازمان محیط زیست بودجه بخش عمرانی 11 درصد و بخش جاری 19 درصد افزایش داشته است، البته این را هم باید بگویم كه بودجه سازمان، 0.2 درصد بودجه كل كشور را تشكیل می دهد و افزایش 19 درصدی آن تاثیر زیادی در آمار كلی ندارد.
نیو صدر: احیانا در سال های اخیر، در دوره های مختلف سازمان محیط زیست، این سازمان هیچ مدیری نداشته باشد كه هنگام مواجهه با انتقادات انگشت اشاره را به سمت بودجه ای كه به آنها تعلق گرفته، نگیرد.
اتفاقی كه البته تا حد زیادی منطقی به نظر می آید، عیسی كلانتری رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست در همین رابطه چندی قبل اظهار داشته بود: «آموزش و پرورش بعنوان سازمان و دستگاهی كه كمبود بودجه دارد بیشتر از ۴۰ برابر محیط زیست بودجه دارد و بودجه سالانه محیط زیست تنها ۲ و نیم در هزار از بودجه كشور است.»
اما حالا چند سالی است دلیلهای مختلفی افزایش مشكلات زیست محیطی در كشور، از خشكی دریاچه ارومیه تا بحران های گردوخاك و آلودگی هوایی كه همین روزها با آن روبرو شده ایم، میزان این بودجه افزایش پیدا كرده است. این اتفاق چند روز پیش در لایحه بودجه ای كه دولت به مجلس تقدیم كرد هم رخ داد و با وجود كاهش بودجه در بیشتر بخش ها و حتی كل كشور، بودجه سازمان محیط زیست حدود ۱۶درصد نسبت به سال قبل رشد داشت.
در همین رابطه امیر زند پازندی، رئیس مركز برنامه، بودجه، فناوری اطلاعات، بازرسی و مدیریت عملكرد سازمان حفاظت از محیط زیست در گفت وگویی با خبرآنلاین تغییرات به وجود آمده در بودجه محیط زیست در سال آینده را تشریح نمود.
مشروح این گفت و گو را اینجا بخوانید:
لایحه بودجه دولت تقدیم مجلس شد، اوضاع بودجه پیشبینی شده برای سازمان حفاظت از محیط زیست چطور بود؟
در بحث طرح های عمرانی بودجه لایحه ۹۹ مجموعا ۲۷۰ میلیارد تومان پیشبینی شده كه مقرر است در ۳ فصل مقابله با آلودگی هوا، حفاظت از گونه های زیستی و تحقیق توسعه گونه های محیط زیستی مصرف شود. در این بخش نسبت به سال ۹۸، ۱۱ درصد رشد داشته ایم.
در بخش هزینه ای بودجه مجموعه سازمان محیط زیست و دفاتر استانی آن حدود ۶۰۴ میلیارد تومان پیشبینی شده است، در این رابطه هم نسبت به سال ۹۸، ۱۹ درصد رشد داشته ایم. گران شدن بنزین سبب شده است تا هزینه های ما در این بخش افزایش پیدا كنند.
پس بطور كلی در مجموع این دو بودجه سازمان حفاظت از محیط زیست نسبت به پارینه چیزی حدود ۱۶درصد رشد داشته است.
منظور از بخش عمرانی و هزینه ای بودجه چیست؟
بخش عمرانی مربوط به طرح های تملك دارایی های سرمایه ای است، یعنی دولت پولی می دهد و بوسیله آن یك سرمایه به دست می آید و در واقع پولی هزینه نمی گردد. برای مثال با این بودجه در محیط زیست ایستگاه پایش هوا خریداری می نماییم كه به صورتی یك سرمایه است، اما بودجه جاری صرفه عمور هزنیه ای می شود و ماهیت ماندگار ندارد مثل لباس و بیمه محیط بان ها و...
دو تبصره هم در لایحه بودجه مربوط به سازمان محیط زیست وجود دارد، ماجرای آنها چیست؟
در این تبصره ها پیشنهاد داده شده است كه ۱۰۰میلیون یورو برای مقابله با اثرات ریزگردها و ۱۵۰میلیون یورو هم برای عوارض حاد پسماند هزینه شود، البته این مساله فقط متعلق به سازمان محیط زیست نیست و بخش اصلی آن به دستگاه های اجرایی داده می شود و بخش كوچكی از آن هم كه مربوط به اقدامات نظارتی است، متعلق به سازمان است. البته همه این پول در جهت محیط زیست كشور است.
همچنین مقرر است هزار میلیارد تومان هم به صندوق ملی محیط زیست كشور داده شود، این بخش بودجه از خسارت های زیست محیطی كه از كالاها گرفته شده تامین می شود، البته پارینه مجلس تغییراتی در لایحه ایجاد كرد و قرار شد این هزار میلیارد تومان به بودجه قسمتی از وزارت كشور اضافه شود.
فكر می كنید بخش مربوط به سازمان محیط زیست لایحه در مجلس بدون تغییر تصویب شود؟
امیدواریم مجلس امسال این لایحه را به همین شكل تصویب كند، پارینه در تبصره نهایی هزار میلیارد تومان كه برای صندوق ملی محیط زیست در نظر گرفته شده بود به سازمان شهرداری ها و وزارت كشور رسید. بخش ۱۰۰میلیون یورویی مربوط به گردوخاك سال پیش هم در لایحه بود، اما بودجه ۱۵۰میلیون یورویی برای جلوگیری از عوارض حاد پسماندها جدید است.
به طور كلی سازمان محیط زیست از بودجه پیشنهاد شده راضی است؟
ما با عنایت به شرایط موجود كل كشور راضی هستیم و فكر می نماییم دولت به محیط زیست توجه كرده است. بودجه دستگاه های دیگر معمولا منفی بوده یا ثابت مانده است.
بطور كلی در كشور بودجه بخش عمرانی كاهش و بخش هزینه های جاری رشد كمی داشته است. اما برای سازمان محیط زیست بودجه بخش عمرانی ۱۱ درصد و بخش جاری ۱۹ درصد افزایش داشته است، البته این را هم باید بگویم كه بودجه سازمان، ۰.۲ درصد بودجه كل كشور را تشكیل می دهد و افزایش ۱۹درصدی آن تاثیر زیادی در آمار كلی ندارد.
۴۷۲۳۷
منبع: گل بخر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب