رئیس سازمان حفاظت محیط زیست:

35 میلیون هکتار، وسعت کانون های گردوغبار داخلی کشور

35 میلیون هکتار، وسعت کانون های گردوغبار داخلی کشور به گزارش گل بخر رئیس سازمان حفاظت محیط زیست مدیریت و کنترل کانون های گرد و غبار را در گرو مشارکت مردم دانست و اظهار داشت: اگر پروژه های کنترل گردوغبار ضمن مدیریت، سازگاری و مقابله با پدیده گردوغبار، اقتصادی هم باشند، می توانند استقبال و مشارکت بهره برداران ازجمله کشاورزان، دامداران و مرتع داران را به دنبال داشته باشد.



به گزارش گل بخر به نقل از ایسنا علی سلاجقه در سخنرانی ویدیویی خود در نشست افتتاحیه پنجمین همایش ملی فرسایش بادی و طوفان های گردوغبار که بامداد امروز (۲۰ بهمن) در دانشگاه یزد انجام شد، اظهار نمود: بررسی های انجام شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست نشان داده است که هم اکنون وسعت کانون های گردوغبار داخلی کشور بالغ بر ۳۵ میلیون هکتار و میزان غبار ناشی از آنها بالغ بر ۲.۴ میلیون تن ذرات زیر یک صد میکرون است.

وی مدیریت و کنترل کانون های گردوغبار را صرفا از جانب سازمان های دولتی ناممکن دانست و اضافه کرد: به این منظور باید سیاست هایی را مدنظر قرارداد که به دنبال آن پروژه هایی با هزینه کم و اثربخشی بالا با مشارکت مردم صورت گیرد.

معاون رئیس جمهوری درباره جلب مشارکت مردم، اقتصادمحور بودن پروژه های کنترل گردوغبار را بسیار مهم ارزیابی کرد و اظهار داشت: اگر این پروژه ها ضمن مدیریت، سازگاری و مقابله با پدیده گردوغبار، اقتصادی هم باشند، می توانند استقبال و مشارکت بهره برداران ازجمله کشاورزان، دامداران و مرتع داران را به دنبال داشته باشند.

سلاجقه خاطرنشان کرد: در این راستا تمامی دستگاههای عضو ستاد ملی سیاست گذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گرد و غبار باید با عنایت به وظایفی که در آئین نامه هماهنگی پیشگیری و مدیریت پدیده گرد و غبار برای آنها تعیین شده است، اقدام لازم را با دقت و حساسیت انجام دهند. در این میان نقش کلیدی برای افزایش اثربخشی و هم افزایی اقدام ها، انسجام و همکاری بین بخشی نیاز است که نقش محوری آن با سازمان حفاظت محیط زیست در چارچوب آئین نامه مزبور است. درواقع انسجام سازمانی نکته کلیدی است که در همه زمینه ها همچون مدیریت، سازگاری و مقابله با گردوغبار و فرسایش بادی مغفول مانده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: در آئین نامه یاد شده برای هر یک از دستگاه ها وظایفی در نظر گرفته شده است که اگر به نحو شایسته و فارغ از تقابل با وظایف دستگاههای همکار به انجام رسد، باعث هم افزایی بیشتر و مدیریت سرزمین در سازگاری و مقابله با گردوغبار به صورت اخص با نتایج بسیار مناسبی همراه خواهد بود.

وی با ذکر یک مثال توضیح داد: از کل مناطق غبار خیز کشور، ۱۵ میلیون هکتار شامل مراتع فقیر است که به منظور مدیریت این کاربری از اراضی نیاز است تا به صورت علمی در چارچوب اقدام های مدیریتی همچون قرق و مدیریت چرا و تعداد دام با ظرفیت مراتع متناسب شود. این دو اقدام از مجموعه اقدام های اثربخش و کم هزینه ای است که باید جزو راهبردهای طولانی مدت دستگاههای متولی باشد و می تواند با مشارکت مردم به صورت گسترده صورت گیرد.

سلاجقه با بیان اینکه اراضی زراعی آبی و دیم زار ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار از اراضی غبار خیز کشور را شامل می شود، خاطرنشان کرد: برای مدیریت و کنترل غبار خیزی در این کاربری اراضی باید آموزش کشاورزی حفاظتی به کشاورزان مدنظر قرار گیرد. بررسی ها نشان داده است که این مهم در وزارت جهاد کشاورزی مغفول مانده است.

وی تصریح کرد: خیلی از دشت ها و تالاب های کشور بر اثر کمبود رطوبت، خشک و منشأ تولید گردوغبار شده اند که وزارت نیرو باید مطابق قانون حفاظت و احیای تالاب ها نسبت به تأمین حق آبه زیست محیطی و سایر اراضی مستعد غبار خیزی مانند دشت های سیلابی اقدام نماید. این اقدام ها الزاماً به اعتبار زیادی نیاز ندارد و بیشتر عملیات مدیریتی است که میتوان در جهت اقتصاد مقاومتی مدنظر دستگاههای متولی قرار بگیرد و یقیناً اثربخشی و نعمات زیادی را برای کشور به دنبال خواهد داشت.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به زیان اقتصادی پدیده گردوغبار اظهار داشت: مطالعاتی که توسط ستاد ملی در ۶ استان غبار خیز کشور به منظور تعیین خسارت های گردوغبار انجام شده است، نشان داده است که کل خسارت های سالانه ناشی از این پدیده به منابع زیستی و اقتصادی معادل ۱.۲۰ درصد از کل GDP (تولید ناخالص داخلی) این استان ها بوده و میزان خسارت ناشی از پدیده گردوغبار در یک دوره ۱۰ ساله ( ۱۴۰۶-۱۳۹۷) معادل ۵۹۰ هزار میلیاردریال ارزیابی شده است که میتوان گفت، درصورتیکه با انجام اقدام های مؤثر بتوان گردوغبار را مدیریت و مهار کرد، رفاه اقتصادی جامعه به همین میزان در یک دوره ۱۰ ساله در این ۶ استان بیشتر می شود.

وی تاکید کرد: با وجود تمامی پیچیدگی ها و دشواری های پیش روی اقدام های مدیریتی و کنترلی گرد و غبار، در برنامه ششم توسعه و با جدی تر شدن لزوم برنامه ریزی و انجام عملیات مقابله با پدیده گردوغبار و همینطور با تخصیص منابع مالی از صندوق توسعه ملی با اذن مقام معظم رهبری، انجام اقدامات مقابله با این پدیده از جهش قابل توجهی برخوردار بوده است؛ به نحوی که باوجود تمامی محدودیت های اعتباری موجود در کشور در مجموع بیشتر از ۲۸ هزار میلیاردریال برای مدیریت، سازگاری و مقابله با پدیده گردوغبار و اصلاح شبکه برق هزینه و تخصیص داده شده است که منجر به انجام ۲.۵ میلیون هکتار اقدامات اجرایی توسط دستگاههای متولی و تحت نظر ستاد ملی شده است.

به گفته سلاجقه، مدیریت، سازگاری و کنترل پدیده گردوغبار نیازمند هماهنگی، همکاری و مشارکت بخش های دولتی، خصوصی، سازمان های مردم نهاد و مردم محلی در چارچوب عملیات اجرایی اثربخش با رویکرد اقتصادمحور و در چارچوب اقتصاد مقاومتی است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: بررسی ها نشان داده است که وسعت کانون های گردوغبار خارجی تأثیرگذار بر کشور بیشتر از ۲۷۰ میلیون هکتار است که میزان غبار خیزی آنها معادل ۱۸۰ میلیون تن در سال ذرات زیر یک صد میکرون است ازاین رو لازم است با انجام همکاریهای بین المللی و منطقه ای با هماهنگی وزارت امور خارجه و استفاده از ظرفیت کنوانسیون ها و نهادهای بین المللی، اقدام هایی را در مورد کنترل و مدیریت منشأهای فرامرزی گردوغبار به انجام رساند.

وی اضافه کرد: بر این اساس سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به تهیه دو برنامه عمل زیر منطقه ای شامل برنامه عمل زیر منطقه ای منطقه غرب آسیا و برنامه عمل زیر منطقه بخشی از آسیای میانه و غرب آسیا اقدام نموده که امید است بتوان با استفاده از این برنامه های عمل، اقدام های پیشبینی شده را با همکاری کشورهای منطقه اجرایی کرد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست پیشنهاد کرد که جهت گیری و اهداف مقالات و مطالعات آتی در زمینه مدیریت پدیده گردوغبار به سمت برآورده کردن خواسته های مطرح شده با رویکرد ارزیابی اقتصادی پروژه های اجرایی، در نظر گرفتن پروژه های کم هزینه و اثربخش، استفاده از تکنولوژی های جدید و روش های کم آب بر مانند استفاده از گونه های بومی اقتصادی و سازگار باکم آبی با مشارکت جوامع محلی و سازمان های مردم نهاد باشد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، سلاجقه هم از شرکت کنندگان دراین همایش خواست تا با ارزیابی اثربخشی پروژه های اجرایی گذشته با رویکرد اقتصاد مقاومتی و لحاظ کردن شرایط اقلیمی کشور بخصوص کمبود رطوبت و منابع آب قابل دسترس برای اقدام های اجرایی با انجام عملیات آبخیزداری و آبخوانداری که منجر به استفاده از سیلاب ها از یک سو و افزایش پوشش گیاهی و کاهش غبار خیزی گام های مفیدتری برداشته شود.




منبع:

1400/11/20
22:10:04
5.0 /5
566
تگهای خبر: باد , بو , تكنولوژی , حفاظت محیط زیست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳

گل بخر

سفارش گل و گیاه

golbekhar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل بخر محفوظ است