بایدن به توافقنامه پاریس برگشت، ایران هم برمی گردد؟

بایدن به توافقنامه پاریس برگشت، ایران هم برمی گردد؟ «مهمترین دلیلی که هنوز درباره این توافقنامه هنوز تصمیمگیری نشده، نظرات کاملا متفاوت کارشناسان است. نظرات کارشناسان همگی فرق دارند و تنها در موارد معدودی مشترک است. بنابراین یک گروه از کارشناسان کمیسیون کشاورزی در حال کار کردن روی این توافقنامه هستند.»



نیو صدر: احتمالا اسم پدیده «اثر پروانه ای» را شنیده اید؛ این که بال زدن پروانه ای در کشوری می تواند منجر به وزش طوفان در کشوری دیگر شود. دقیقا با خروج دولت ترامپ از توافقنامه زیست محیطی پاریس این پدیده در ایران و خیلی از کشورها رخ داد و طوفانی از پایبند نبودن به این توافقنامه راه افتاد؛ حالا با بازگشت آمریکا به توافقنامه شاید این طوفان آرام شود.
ماجرای معاهده پاریس به سال ۲۰۱۵ برمی گردد؛ زمانی که سران بیشتر از ۱۵۰ کشور به همراه دانشمندان برای بیست ویکمین بار از سال ۱۹۹۵، در پاریس کنفرانسی برگزار کردند تا همگی به توافقی جهت کاهش انتشار گازهای گلخانه ای برای پیشگیری از گرمایش جهانی برسند؛ چونکه سال هاست دانشمندان متوجه شده اند که افزایش دمای زمین، می تواند نتایج خطرناکی برای محیط زیست و انسان ها داشته باشد؛ از زیر آب رفتن صدها جزیره تا افزایش خشکسالی ها و...
پس از ۲۰ سال مذاکره، سرانجام با بیان هدف گذاری اغلب کشورها همچون ایران نسبت به میزان کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، کشورهای مختلف توافقنامه ای را که در پاریس رسیده بودند امضا کردند، تا بسیاری نسبت به توقف تغییر اقلیم یا گرمایش جهانی امیدوار شوند.

شروع بال زدن پروانه
اما ماجرا آن طور که برنامه ریزی شده بود، ادامه پیدا نکرد و دو سال بعد با تصمیم دونالد ترامپ، ایالات متحده آمریکا بعنوان دومین منتشر کننده گازهای گلخانه ای از این توافقنامه زیست محیطی خارج شد و اعلام نمود که "بخاطر انجام مسئولیتش نسبت به مراقبت از آمریکا و شهروندانش" از توافقنامه پاریس خارج می شود.
از نظر خیلی از کارشناسان، این اعلامیه به معنای شکست توافقنامه بود، چونکه نه تنها آمریکا ۲۰درصد گازهای گلخانه ای جهان را تولید می کند، بلکه منجر به خروج خیلی از کشورهای دیگر از مسیر توافقنامه هم می شود.
با خروج آمریکا از توافق پاریس، بال زدن پروانه هم آغاز شد و چندی بعد تأثیر این اتفاق در کشورهای دیگر هم دیده شد. در همین رابطه یک سال بعد موسسه امور بین الملل و اروپا در گزارشی اسم این اتفاق را «اثر ترامپ» گذاشت، پدیده ای که مانند اثر پروانه ای سبب می شود دیگر کشورها هم به توافقنامه پاریس پایبند نباشند، در گزارش این موسسه نوشته شد: « "اثر ترامپ" منجر به تقویت نیروی قوی ضد توافقنامه پاریس شده که قبلا امیدوار بودیم برای مقابله با تغییراقلیم نتیجه بدهد.»
در واقع «اثر ترامپ» سبب شروع طوفانی از خروج کشورها یا تصویب نشدن معاهده پاریس در مناطق مختلف شد و کشورهایی مثل روسیه، ترکیه، استرالیا و برزیل اعلام نمودند که اقداماتشان را زمینه مبارزه با تغییراقلیم محدود می کنند.
بیشتر بخوانید: سیل فروردین ماه ایران؛ نهمین حادثه طبیعی خسارت بار جهان/ نفت یا اقلیم؛ چرا ترامپ علم را مسخره کرد؟
«اثر ترامپ» در ایران هم طوفان راه انداخت؟
حتی این «اثر ترامپ» به ایران هم رسید و چندی پس از این که اخباری در خصوص خروج ایالات متحده آمریکا از توافق پاریس منتشر گردید با مخالفت شورای نگهبان «پاریس» تایید نشد.
سمیه رفیعی، رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس، در جلسه ای که مهرماه در کمیسیون کشاورزی مجلس تشکیل شد، در این رابطه اظهار داشته بود: «کشورهای دیگر، با اقداماتشان ما را در مقابل تعهدات و توافقات بدبین کرده اند. ما در جمهوری اسلامی ایران نسبت به تعهدات خود پایبند هستیم، اما برخی کشورها که خود عامل اصلی انتشار گازهای گلخانه ای هستند، از توافقنامه خارج می شوند و این برای ما سوال به وجود می آورد.»
در واقع بخاطر «اثر ترامپ»، موجی از انتقادات نسبت به توافقنامه پاریس به وجود آمد که با نظر موافقان کاملا تفاوت داشت. برای مثال اعلام گردید که امضای توافقنامه منجر به تحریم کشور می شود، گرمایش جهانی اصلا واقعی نیست و...
به نظر می رسید همین مبحث سبب ایجاد سردرگمی در میان نمایندگان مجلس شده است، تا جایی که سرنوشت «پاریس» در مجلس هنوز مشخص نیست و ایران به همراه کشورهای آنگولا، اریتره، عراق، لیبی، سودان جنوبی، ترکیه و یمن تنها کشورهایی هستند که آنرا تصویب نکرده اند.
رفیعی در اینباره به خبرآنلاین می گوید: «مهمترین دلیلی که هنوز درباره این توافقنامه هنوز تصمیمگیری نشده، نظرات کاملا متفاوت کارشناسان است. نظرات کارشناسان همگی فرق دارند و تنها در موارد معدودی مشترک است. بنابراین یک گروه از کارشناسان کمیسیون کشاورزی در حال کار کردن روی این توافقنامه هستند.»
بازگشت بایدن به توافقنامه، ایران هم برمی گردد؟
حالا دیگر خبری از «اثر ترامپ» نیست، جو بایدن، رئیس جمهور جدید ایالات متحده آمریکا چند روز پیش به صورت رسمی اعلام نمود که به توافقنامه پاریس برمی گردد.
در همین رابطه چند روز پیش، تونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا، در توییترش نوشت: «یک روز خوب در جنگ ما مقابل بحران اقلیمی، نباید هیچ وقتی در کار با همکارمان در اطراف جهان برای ساخت یک مقاومت جهانی تلف کرد. هرچقدر پیوستن ما به توافقنامه در سال ۲۰۱۶ و پیوستن باردیگر امروزمان مهم می باشد، این که هفته ها، ماه ها و سالهای آینده چه کار می نماییم، مهم تر هم هست.»
این بازگشت آمریکا به توافقنامه پاریس، سوالاتی نسبت به قطع طوفان ناشی از تصمیم دولت ترامپ به وجود آورده است، که به نظر می آید هنوز پاسخ قطعی برای آن وجود ندارد.
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس، در این رابطه توضیح می دهد: «هنوز زمانی از بازگشت آمریکا به این توافقنامه نگذشته است است و اظهار نظر در این رابطه زود است. در واقع اصل هر توافقنامه به امضا و متعهد بودن تمام طرفین ربط دارد و اگر یک طرفی حتی درصدی کوتاهی کند این توافقنامه ناقص است، بنابراین باید یک زمانی بدهیم تا مشخص شود که به صورت قطعی چه اتفاقی رخ می دهد. همینطور به این زمان نیاز داریم تا همه ابعاد مساله را مورد بررسی قرار بدهیم و یک تصمیم همه جانبه بگیریم، چونکه در تصمیمات حوزه محیط زیست تمام جوانب باید سنجیده شوند و نمی توانیم مساله را به شکل یک جانبه ببینیم.»
از سوی دیگر به نظر می آید بعد از اعلام برنامه ها، خیلی از فعالیتهای در ارتباط با توافقنامه پاریس از چند ماه آینده همچون در نظر گرفتن صندوق هایی مالی برای کشورهای در حال توسعه برای کاهش میزان انتشار اجرایی می شوند، موضوعاتی که همگی امکان دارد روی میزان تصمیم گیری های کشور تأثیر گذار باشد.
رفیعی می گوید: «این مبحث هم میان آن جوانبی است که باید مورد کارشناسی و بررسی قرار بگیرند؛ اول میزان وفاداری دیگر کشورها به این تعهدات است که برای آن می توانیم سابقه آنها را ببینیم و دوم بررسی ظرفیت کشورمان در این حوزه است.»

۲۳۵۲۳۷


منبع:

1399/12/06
14:11:36
0.0 /5
1142
تگهای خبر: بو , خشكسالی , دانش , گرما
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۴

گل بخر

سفارش گل و گیاه

golbekhar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل بخر محفوظ است