تغییر اقلیم و تجاوز به حریم رودخانه ها علت وقوع سیل های مكرر

تغییر اقلیم و تجاوز به حریم رودخانه ها علت وقوع سیل های مكرر گل بخر: مدیركل دفتر كنترل سیلاب و آبخوان داری سازمان جنگل ها ضمن اشاره به این كه در سیل اخیر شمال كشور پدیده تغییراقلیم و مدیریت نشدن حوضه های آبخیز پایین دست دخیل بوده اند، اظهار داشت: تجاوز به حریم رودخانه ها و ساخت و ساز و توسعه فعالیت های عمرانی در مجاورت كانال ها و آبراهه ها باعث شده است كه مسیرهای عبور سیلاب در مناطق شهری بسته شود.



ابوالقاسم حسین پور در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینكه استان های شمالی كشور خصوصاً مازندران جزو مناطق سیل خیز هستند، اظهار نمود: تغییر اقلیم سبب به هم ریختن الگوی بارش ها شده است و در سال های اخیر شاهد افزایش شدت بارش های تند با حجم زیاد در مدت زمان كوتاه بوده ایم.

وی با اشاره به اینكه این گونه بارش ها وقوع سیلاب ها را تشدید كرده است، اشاره كرد: در سیل اخیر مازندران مجموعه اقدامات نادرستی كه در حوضه های آبخیز پایین دست اتفاق افتاده سبب وقوع چنین سیلابی شده است.

مدیركل دفتر كنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری افزود: در حوضه های آبخیز بالادست وقوع سیلاب مازندران، در بعضی نقاط با اقدامات آبخیزداری و آبخوان داری خصوصاً راه اندازی سازه های مشبك سرشاخه گیر، سیل تا حدودی كنترل شده است. هر چند كه نیاز به اقدامات بیشتری برای كنترل سیلاب در حوضه های آبخیز بالادست در استان های شمالی داریم اما آنچه در پایین دست حوضه های آبخیز اتفاق می افتد از حیطه فعالیت های آبخیزداری و آبخوان داری خارج است و سبب تشدید خسارات می شود.

حسین پور با اشاره به اینكه فعالیت های انسانی، طرح های توسعه، بافت مناطق جمعیتی و دخل و تصرف در مسیل ها و آبراهه ها همچون اقداماتی است كه سبب تشدید سیلاب مازندران شده است، اظهار داشت: دستگاه های متولی باید حوضه های پایین دست را كنترل و حریم رودخانه ها و آبراه ها را حفظ كنند و اجازه ساخت و ساز در آنها را ندهند.

وی در ادامه اشاره كرد: هر قدر هم كه سیلاب در بالادست توسط فعالیت های آبخیزداری و آبخوان داری و پوشش جنگلی كنترل شود در حوضه های پایین دست باید راه های خروجی سیلاب باز باشد تا بتواند از داخل مناطق شهری بیرون رود.

مدیركل دفتر كنترل سیلاب و آبخوان داری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در پاسخ به این پرسش كه فعالیت های آبخیزداری و آبخوان داری در شمال كشور چه قدر در كنترل سیل اخیر مؤثر بودند، توضیح داد: بررسی ها نشان داده است كه فعالیت های آبخیزداری و آبخوان داری در حوضه های بالا دست كار خودرا انجام داده و قسمتی از سیلاب را كنترل كرده اند اما هنگامی كه حوضه های آبخیز پایین دست گرفتار تعارض می شوند و برمبنای شرایط همزیستی با سیلاب مدیریت نمی شوند امكان تخلیه سیلاب را ندارند.

به گفته وی بعضاً در بعضی مناطق شمال كشور مشاهده می شود كه حتی در مجاورت دریا گرفتار آبگرفتگی می شویم و این تنها به این علت است كه در مجاورت آبراه ها و كانال های تخلیه سیلاب بافت های جمعیتی و ساخت و سازهای گسترده ای انجام شده است.

حسین پور با اشاره به اینكه متأسفانه هنگام ساخت و ساز حریم رودخانه ها رعایت نمی گردد و مسیر پهنه های عبور سیلاب بسته می شود، اشاره كرد: عمده سیل هایی كه در شمال كشور اتفاق می افتد به این علت است.

مدیركل دفتر كنترل سیلاب و آبخوان داری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری اضافه كرد: چنانچه منابع اعتباری بیشتری در اختیار سازمان جنگل ها قرار بگیرید اقدامات بیشتری برای كنترل سیلاب در سطح حوضه های بالادست انجام می شود. برمبنای آخرین بررسی ها ۶۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای تحت پوشش قرار دادن حوضه های آبخیز مازندران نیاز است البته باید تاكید كنم كه ما هر چه قدر هم حوضه های آبخیز بالا دست را كنترل نماییم در پایین دست به سبب رعایت نكردن حریم رودخانه و آبراه ها باید منتظر خسارت باشیم.

حسین پور در ادامه اظهار داشت: طی سیلابی كه مهر ماه سال قبل در غرب مازندران و گیلان اتفاق افتاد، شدت بارش بیشتر از ۱۰۰ میلیمتر در بازه زمانی سه ساعته رسید كه یك پدیده كمیاب بود. روند بارش ها نشان داده است كه تعداد بارش های بیشتر از ۱۰۰ میلیمتر در حال افزایش می باشد و بر این اساس باید زیر ساخت های شهری مقاوم شوند.

وی درانتها با اشاره به اینكه لازم است برمبنای برنامه مدیریت ریسك سیل در كشور اقدام نماییم، اشاره كرد: مناطق مسكونی باید برمبنای كاهش بازه زمانی وقوع سیلاب هایی شدید ایمن شوند.




1398/01/06
13:51:51
5.0 /5
4356
تگهای خبر: بو , جنگل , دریا , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳

گل بخر

سفارش گل و گیاه

golbekhar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل بخر محفوظ است