محققان بررسی كردند

وضعیت لطمه پذیری زیرساخت های خوزستان در شرایط تغییر اقلیم

وضعیت لطمه پذیری زیرساخت های خوزستان در شرایط تغییر اقلیم گل بخر: پژوهشگران در پژوهشی لطمه پذیری زیرساخت های نواحی جنوبی استان خوزستان را در شرایط تغییر اقلیم بررسی نموده اند. برمبنای نتایج این پژوهش، چهار طبقه مخاطره آمیز اقلیمی در این استان وجود دارد.


به گزارش گل بخر به نقل از ایسنا، زیرساخت های حیاتی با ارائه خدماتی که برای جامعه ضروری هستند، ستون فقرات جامعه را می سازند. اختلال در عملکرد زیرساخت های حیاتی ممکنست نتایج گسترده ای بر سلامت، امنیت، ایمنی و اقتصاد جامعه داشته باشد. امروزه نوسان های آب و هوایی و تغییرات اقلیمی از مهم ترین مخاطراتی هستند که به صورت مزمن حیات بشری را از جنبه های مختلف تحت تاثیر قرار داده اند. پژوهشگران در پژوهشی با عنوان" لطمه پذیری زیرساخت های نواحی جنوبی استان خوزستان در شرایط تغییر اقلیم" این مساله را بررسی نموده اند.
در این پژوهش که توسط آرش رحیمی دانشجوی دکتری تخصصی آب وهواشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، رضا برنا دانشیار گروه جغرافیای دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، جعفر مرشدی و جبرائیل قربانیان از استادیاران گروه جغرافیای دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز انجام شده، آمده است: « زیرساخت ها، شاهرگ های تعیین کننده بقای مناطق صنعتی و شهری در دنیای امروزند. این شریان ها برای تولید و توزیع کالاها و خدمات در واحدهای صنعتی و شهری به کار می روند و امکان زندگی در شهرها و توسعه مناطق صنعتی نیز به کیفیت و کمیت کارکرد این شریان ها بستگی دارد.»
برمبنای آن چه در این مقاله آمده است، تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی – توسعه ای است. از نظر روش، این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است. این پژوهش با بهره گیری از روش های آماری، توصیفی و اسنادی به تجزیه و تحلیل اثر تغییرات اقلیم و لطمه پذیری ناشی از آن بر زیرساخت های صنعتی و عمرانی و نواحی جنوبی استان خوزستان می پردازد.
در این پژوهش آمده است: «به این منظور ابتدا ایستگاه ها برمبنای دوره آماری مرتب شده و سپس ایستگاه های دارای دوره آماری مشترک انتخاب شدند. در مجموع هشت ایستگاه برگزیده شد.»
نویسندگان این مقاله می گویند: «در بررسی شدت لطمه پذیری زیرساخت های نواحی جنوبی استان خوزستان در شرایط تغییر اقلیم، لایه شدت لطمه پذیری در پهنه بخش های جنوبی استان خوزستان تشکیل شد. در مرحله اول با به کارگیری پروسه تحلیل سلسله مراتبی وزن های اختصاصی هر کدام از شاخصهای اقلیمی مشخص شده و بردار وزن دهی نهایی تشکیل شد. هر کدام از فاکتورها در تولید نقشه نهایی عرصه های در معرض لطمه پذیری مخاطرات اقلیمی از قبیل گردوغبار، سیلاب، امواج گرم، جابه جایی خط ساحلی یا پیشروی آب دریا، تغییر اقلیم، شناسایی نواحی مستعد تبدیل به کانون محلی گردوغبار در استان خوزستان، محاسبه شد.»
نتایج این پژوهش حاکی از آنست که چهار طبقه مخاطره آمیز اقلیمی وجود دارد. پهنه با قابلیت مخاطره زایی بسیار زیاد که در بخش های شمالی و مرکزی منطقه تحقیق دیده می شود، شهرستان های اهواز، هویزه، باوی، رامشیر، حمیدیه، بخش های شمالی بندر ماهشهر و هندیجان و نیز شهرستان امیدیه را در بر گرفته است.

در این مقاله آمده است: «طبقه با مخاطره زایی اقلیمی زیاد بخش بزرگی از شهرستان های خرمشهر، نواحی جنوبی شهرستان اهواز، نواحی جنوبی بندر ماهشهر، شادگان، هندیجان و آبادان را در بر می گیرد. این طبقه مخاطره زایی اقلیمی پس از طبقه مخاطره زایی بسیار زیاد می تواند بیشترین خسارات را به زیرساخت های منطقه تحقیق وارد کند.»
در بخش دیگری از این مطالعه ذکر شده است: «در عرصه مخاطره زایی اقلیمی بسیار شدید، تاسیسات زیرساختی از قبیل راه های ارتباطی، پالایشگاه های استخراج نفت، شهرها و روستاها، خطوط انتقال نیرو و خطوط انتقال آب در معرض مخاطرات گوناگون اقلیمی قرار می گیرند.»
رحیمی و همکارانش می گویند: «تنش حرارتی ناشی از دماهای زیاد و امواج گرم در این بخش از منطقه تحت مطالعه، بیشتر از دیگر بخش های منطقه است. در این منطقه تاثیر امواج گرم خصوصاً در ضمن دوره ژوئن تا آگوست (خرداد تا اواخر مرداد) در مخاطره زایی اقلیمی بسیار زیاد است. دماهای بسیار زیاد خصوصاً رکوردهای دمایی بیش از ۵۰ درجه سانتی گراد، آتش سوزی های گسترده ای در عرصه های مرتعی و اراضی زراعی دیم به وجود می آورد. در پهنه های پالایشگاهی مخاطره آتش سوزی در پالایشگاه ها به سبب تنش های حدی دما که سبب اشتعال گازهای فرار پالایشگاهی می شود، همه زیرساخت ها را تحت تاثیر قرار می دهد.»
این پژوهش در چهارمین شماره ششمین دوره نشریه مدیریت مخاطرات محیطی انتشار یافته است.




منبع:

1399/02/11
21:08:40
5.0 /5
3093
تگهای خبر: امنیت , باد , حیات , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳

گل بخر

سفارش گل و گیاه

golbekhar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل بخر محفوظ است