به مناسبت روز جهانی مهاجرت ماهیان؛

وقتی سدها زندان ماهیان می شود

وقتی سدها زندان ماهیان می شود به گزارش گل بخر فردا ۲۴ مه و سوم خرداد روز جهانی «مهاجرت ماهیان» است. كارشناس آبزیان آب های داخلی سازمان حفاظت محیط زیست در مورد وضعیت نگران كننده مسیرهای مهاجرت و مناطق تخم ریزی و تولید مثل ماهیان بخصوص در رودخانه های مناطق مختلف جهان همچون ایران اخطار داد.



امید صدیقی در گفتگو با ایسنا با اشاره به اینكه نخستین روز جهانی مهاجرت ماهی ها در ۲۴ ماه می سال ۲۰۱۴ میلادی برگزار گردید و از آن پس هرساله این روز با هدف آگاه سازی در مورد مسائل مربوط به مهاجرت ماهی ها به صورت محلی در سراسر جهان برگزار می شود، اظهار داشت: این روز جهانی برای افزایش توجه و ادراك عمومی نسبت به اهمیت مسیر رودخانه ها، ماهیان مهاجر و نیازهای آنها گرامی داشته می شود.
نیاز حیاتی ماهی ها به مهاجرت
وی با تاكید بر اینكه مهاجرت آزادانه برای دستیابی به جمعیت های پایدار ماهی امری ضروری می باشد، خاطرنشان كرد: باآنكه بعضی از گونه های ماهی به مسافت های كوتاهی برای مهاجرت نیاز دارند اما برای برخی دیگر از گونه ها همچون ماهی آزاد، گربه ماهی و مارماهی پیمودن هزاران كیلومتر برای تكمیل چرخه زندگی الزامی است. در صورتیكه این ماهی ها قادر به مهاجرت نباشند، جمعیت آنها به كلی از بین می رود و این واقعه ای است كه متأسفانه تابحال در خیلی از نقاط جهان همچون ایران رخ داده است.

این كارشناس حیات وحش و آبزیان داخلی با اشاره به اینكه تعداد زیاد سدها و بندهایی كه با مقاصد مختلف همچون مدیریت آب، در راه رودخانه ها و سواحل ساخته می شوند، تولید مثل را برای ماهیان مهاجر بسیار دشوار كرده است، اظهار داشت: بر اثر فعالیت های مخرب انسانی همچون برداشت شن و ماسه، تغییر مسیر رودخانه ها، راه اندازی انواع سدها، تخلیه انواع آلاینده های صنعتی، فاضلاب های انسانی و زه آب های كشاورزی و صید غیر مجاز و بی رویه (به ویژه در زمان مهاجرت و تخم ریزی ماهیان)، رودخانه ها به آبراهه هایی مسدود، تخریب شده و مرده تبدیل گشته است كه كاركردهای زیستی و اكولوژیك خویش را از دست داده اند.

صدیقی ضمن تأسف از تخریب و وضعیت نامساعد رودخانه های مهم و پرارزش كشور كه نقش حیاتی در تجدید نسل و تولید مثل ماهیان دارند، اظهار داشت: نمونه بارز و عینی این مورد تخریب شدید و نابودی رودخانه های زاینده و حیات بخش حوضه آبریز خزر است كه به علت فعالیت های مخرب انسانی تبدیل به رودخانه هایی آلوده، مسدود و ناكارآمد شده اند. رودخانه منتهی به دریای خزر در سال های نه چندان دور پذیرای میلیون ها ماهی مولد خاویاری، كپور ماهیان، ماهی آزاد و دیگر گونه های پرارزش كوچ رود بو د كه هر ساله در فصل تولید مثل و مهاجرت، بستر و زیستگاه حیاتی تكثیر طبیعی این ماهیان را تأمین می كرد، در حالیكه حالا به علت تخریب بستر این رودخانه ها، آلودگی شدید و راه اندازی سدهای مختلف امكان مهاجرت این ماهیان به بالادست جهت تخم ریزی و تجدید نسل تقریباً ناممكن شده است.

این متخصص حوزه ماهیان خاطرنشان كرد: در موارد بسیار نادر كه تعدادی بسیار معدودی از ماهیان مولد مهاجر كه با خوش اقبالی موفق به عبور از تمامی موانع همچون تورها و قلاب صیادان، سدها و بندها می شوند، در بالادست رودخانه به علت تخریب بستر و آلودگی شدید، عمدتاً تخم ریزی و هم آوری آنها با موفقیت همراه نمی گردد و همان تعداد معدود بچه لارو ماهیان تولیدی به علت آلودگی و تخریب زیستگاه بقا نیافته و پیش از رسیدن به مراحل رشد و بلوغ گرفتار مرگ و میر می شوند.

صدیقی در انتها مهمترین عامل نابودی و در معرض انقراض قرار گرفتن خیلی از ماهیان از جمله ماهیان خاویاری را تخریب و نابودی رودخانه بعنوان بستر و زیستگاه مهاجرت و تولید مثل این ماهیان دانست و بر لزوم اجرای هر چه سریع تر برنامه حفاظت، احیا و بازسازی رودخانه های مهم بعنوان مسیر مهاجرت و تولید مثل ماهیان تصریح كرد همینطور از تمامی فعالان و دوستداران محیط زیست، سازمان های غیردولتی و مردم نهاد و دستگاه های دولتی دعوت كرد كه سازمان حفاظت محیط زیست را در حفاظت و احیای رودخانه ها بعنوان شریان های حیاتی كشور كمك و حمایت كنند.





منبع:

1398/03/03
23:37:11
5.0 /5
4555
تگهای خبر: آلاینده , آلودگی , بو , حفاظت محیط زیست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۱

گل بخر

سفارش گل و گیاه

golbekhar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل بخر محفوظ است