در آستانه روز جهانی حیات وحش

یوز آسیایی را بیشتر بشناسید، با ۵۰ یوز آسیایی چشم امید دنیا به ایران است

یوز آسیایی را بیشتر بشناسید، با ۵۰ یوز آسیایی چشم امید دنیا به ایران است گل بخر: یوز آسیایی زمانی در سراسر قاره آسیا گسترش یافته بود اما در هندوستان كه اغلب برای سرگرمی شكار می شد، ریشه كن شد. همینطور گسترش كشاورزی در قرن های نوزدهم و بیستم سبب كاهش شدید جمعیت این حیوان شد.



به گزارش گل بخر به نقل از ایسنا، بر مبنای تصمیم شصت و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل و به پیشنهاد كنوانسیون تجارت بین المللی گونه های در معرض خطر انقراض روز سوم مارس مصادف با ۱۲ اسفند ماه بعنوان روز جهانی حیات وحش نامگذاری شده است. در شعار روز جهانی حیات وحش امسال بر مشاركت مردمی برای حفاظت از «گربه سانان» تاكید شده و « گربه های بزرگ جثه: صیادان طبیعی در معرض تهدید و امروز كاری برای كمك به حفاظت از این مخلوقات باشكوه انجام دهیم» بعنوان شعار انتخاب شده است.

یوز آسیایی یكی از مهمترین گربه سانان بزرگ جثه است كه كمتر از ۵۰ قلاده از آن در حیات وحش باقی مانده و به عبارت ساده تر تنها جمعیت باقی مانده از یوزها، همین جمعیتی است كه در ایران پراكنده شده اند. در صورت از بین رفتن این ۵۰ نفر یوز یك گونه پرارزش برای همیشه در كل دنیا از بین می رود.

یوز آسیایی Acinonyxjubatusvenaticus نسبت به نوع آفریقایی كمی كوچك تر و تیره تر است. پوشش نخودی رنگ با خال های سیاه در سر و كمر، بدن این جانور را پوشانده است. مشخصه این جانور، نوار سیاه رنگ اشك مانندی است كه از گوشه چشم ها شروع شده و تا كنار بینی ادامه می یابد.

سام ویلیافر- زیست شناس منابع طبیعی از دانشگاه وندا در آفریقای جنوبی و متخصص گوشتخواران بزرگ - می گوید: انواع زیادی از تهدیدات متوجه یوز آسیایی است. برای مثال كشته شدن آن ها توسط چوپانان محلی به این خاطر كه یوزها احشام آنها را شكار می كنند و حتی در برخی از موارد، كشاورزان از سگ ها برای شكار یوزها استفاده می نمایند. همینطور ممكن است از انواع تله ها استفاده كنند.

یوزپلنگ ها هر دو نوع آفریقایی و آسیایی، سریع ترین حیوانات زمین هستند كه از سرعت شان برای شكار بزهای كوهی، غزال ها و دیگر شكارهای سایز متوسط استفاده می نمایند.

در مقایسه با نوع آسیایی، یوزپلنگ آفریقایی فراوان ترین زیرگونه یوزپلنگ ها است و در وضعیت سلامت خوبی قرار دارد. باآنكه هنوز با مشكلات عمده ای رو به رو است. تعداد این زیرگونه حدود ۷۰۰۰ قلاده در حیات وحش برآورد شده است و طبق لیست سرخ گونه های در معرض خطر (IUCN)، این آمار «آسیب پذیر» طبقه بندی شده است اما خیلی از دانشمندان و فعالان محیط زیست بر این باورند كه این طبقه بندی در واقع اشتباه است و با عنایت به فشارهایی كه به این جانور وارد است باید در طبقه «در معرض خطر» قرار بگیرد.

بر اساس گزارش هفته نامه observer، در بعضی نواحی، یوزهای جوان بعنوان حیوان خانگی فروخته می شوند و خیلی از دامدارانی كه این حیوان را تهدیدی برای احشام خود می پندارند، به شكار آنها می پردازند. تخمین زده می گردد كه جمعیت این جانور در قرن بیستم بیش از ۹۰ درصد كاهش جمعیت داشته است. این یوزپلنگ ها حتی هنگام زندگی در مناطق محافظت شده هم با چالش های زیادی برای بقا مواجهند. برای مثال آنها توسط شیرها كه از تعداد و قدرت بیشتری دارند، به حاشیه رانده می شوند.

به گزارش گل بخر به نقل از ایسنا، باآنكه طی سال های گذشته با همت پروژه حفاظت از یوز آسیایی، اقدامات مثبتی برای حفاظت از این گونه صورت گرفته اما در تمام این سال ها كمبود منابع مالی مهمترین چالش پیش روی حفاظت از این گونه پرارزش بوده است. یوز آسیایی تنها در ایران وجود دارد و فقط ۵۰ قلاده از آن باقی مانده، ازاین رو تمركز كلیه دستگاه های مرتبط بخصوص سازمان حفاظت محیط زیست برای امن كردن زیستگاه ها از ضروریات كنونی است. در اعلامیه صادره از جانب كنوانسیون تجارت بین المللی گونه های در معرض خطر انقراض هم از كشورها خواسته شده تا برپایه اهمیت گونه های مختلف گیاهی و جانوری اقداماتی را برای افزایش آگاهی عمومی و معرفی روز جهانی حیات وحش انجام دهند.

ایسنا-زینب رحیمی




1396/12/07
16:58:11
5.0 /5
4735
تگهای خبر: بو , حیات , محیط زیست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۲

گل بخر

سفارش گل و گیاه

golbekhar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل بخر محفوظ است