گیاهان مانند انسان به خواب می روند؟

گیاهان مانند انسان به خواب می روند؟ به گزارش گل بخر، زومیت نوشت: استفانو مانکوزو، گیاه شناس ایتالیایی و مدافع هوش گیاهی، در کوشش برای درک خودآگاهی می خواهد گیاهان را با همان بی حس کننده های انسانی به خواب ببرد.


نوروبیولوژی گیاهی رشته ای روبه رشد است که در کوشش برای کشف مسیرهایی است که گیاهان ازطریق آنها می توانند محیطشان را درک کنند و بر این اساس، مورفولوژی و فیزیولوژی خودرا تغییر دهند. این علم واکنش های منفی زیادی را برانگیخته است؛ برای اینکه برخی پژوهشگران استدلال می کنند که چنین تغییراتی به مفهوم وجود شناخت یا خودآگاهی نیست؛ اما درباره ی ی ناخودآگاه چطور؟
گیاهان مانند انسان ها نمی خوابند؛ اما مانند انسان ها هنگام شب کمتر فعالیت می نمایند. گیاهان ریتم شبانه روزی خودرا دارند و ساعت درونی شان از نشانه های محیطی و شیمیایی برای تمایز شب از روز استفاده می نماید. گیاهان حتی مانند برخی جانوران می توانند با طلوع خورشید بیدار می شوند.
بیدارشدن گیاهان به لطف رادیوسنج حرارتی اکوسیستم در ایستگاه فضایی (ECOSTRESS) از فضا دیده شد. این ابزار که در ایستگاه فضایی بین المللی (ISS) قرار دارد، با اندازه گیری دما و ردیابی فرایندهایی مثل تبخیر و تعرق، می تواند سلامت پوششی گیاهی روی زمین را بررسی کند.
تصاویر دریافتی از فضا در سال ۲۰۱۹ نشان دادند که چگونه گیاهان نزدیک دریاچه ی سوپریور در ایالات متحده، می توانند افزایش فعالیت را در وقت بامداد هنگام «بیدارشدن» بالا برند. همین طور بر طبق یافته های دانشمندان ISS، گیاهان نزدیک به مرز آبی بامداد زود از خواب بیدار می شوند و علایم فعالیت را زودتر از گیاهان دور از آب نشان می دهند.


سه رنگ، زمان های متفاوت ثبت شده ی ECOSTRESS را با سایه های تاریکی نشان می دهند که نشانه ی فعالیت گیاهی بیشتر هستند.
حال این سؤال مطرح می شود که اگر گیاهان بیدار می شوند، آیا می توانیم آنها را به خواب ببریم؟ این هدفی است که استفانو مانکوزویِ گیاه شناس بدنبال آنست. مشاهده ی جالبی که مانکوزو را به جست وجوی شواهدی از هوش گیاه واداشت، ریشه ای درحال رشد حول محور مانع بود. مانکوزو با فیلم برداری از حرکت گیاه نشان داد که گیاه برای تشخیص مسیر رشد بهتر به لمس مانع نیازی ندارد، بعد از کجا می دانست که باید حرکت کند؟
حرکت گیاه عجیب به نظر می رسد؛ اما رایج تر از چیزی است که مردم تصور می کنند. این حرکت با سرعتی کسل کننده برای مخاطب رخ می دهد؛ مگر این که گیاهی مثل ونوس مگس خوار داشته باشید. مستند سیاره سبز دیوید اتنبرو با نمایش تصاویری از گیاهان که اغلب هیچ گاه نمی توانیم ببینیم، نشان میدهد که چگونه گیاهان می توانند بر سر نور خورشید درگیر شوند و برای حذف رقیب از تاکتیک هایی بهره گیرند که از دید ما انسان ها کثیف محسوب می شوند. از این لینک می توانید قسمتی از این مستند را ببینید.


استفانو مانکوزو
چنین مشاهده هایی مانکوزو را بر آن داشت تا پرسش هایی را درباره ی ی احتمال وجود خودآگاهی در گیاهان مطرح کند. به باور وی، اثبات یا رد آگاهی در گیاهان بدون داشتن تعریف واضحی از معنای این پدیده دشوار است. مانکوزو می گوید: «به سختی می توان درباره ی ی آگاهی سخن گفت؛ برای اینکه حتی درباره ی ی خودمان واقعاً نمی دانیم خودآگاهی چیست. بااین حال، برای صحبت درباره ی ی آن به عنوان خصوصیتی بیولوژیکی، یک رویکرد وجود دارد. خودآگاهی پدیده ای است که همگی ما داریم؛ مگر زمانی که خیلی عمیق می خوابیم یا وقتی از هوش رفته ایم.»
مانکوزو کار خودرا با بررسی حساسیت گیاهان به بیهوشی آغاز کرد و متوجه شد که می توان گیاهان را با همان بی حس کننده هایی بیهوش کرد که روی انسان جواب می دهند. وی می افزاید: «این نتیجه بسیار شگفت آور است؛ برای اینکه همیشه تصور می شد که خودآگاهی پدیده ای در رابطه با مغز است؛ اما فکر می کنم خودآگاهی و هوش هر دو تجسم بیشتری دارند و به کل بدن مربوط می شوند.» درباره ی ی خواباندن گیاهان، تیم مانکوزو باور دارد که می تواند تا انتهای سال ۲۰۲۳ به این هدف برسد.
227227



منبع:

1402/08/30
07:38:44
5.0 /5
204
تگهای خبر: اكوسیستم , بو , دانش , دریا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳

گل بخر

سفارش گل و گیاه

golbekhar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل بخر محفوظ است