این زیبایی بی رحمانه چه بلایی سرمان می آورد

این زیبایی بی رحمانه چه بلایی سرمان می آورد به گزارش گل بخر، ایسنا نوشت: سنبل آبی با وجود زیبایی بی رحمانه اش، در پهنه تالاب بین المللی انزلی مدت هاست جا خوش کرده و اگر نجنبیم بجای تالاب باید به دیدن سرابی سبز عادت نماییم.



گیاه سنبل آبی (Eichhornia crassipes) بومی آمازون بوده و یکی از بدترین گونه های علف هرز جهان است که در سراسر جهان پراکنده شده است، این گیاه در سال ۱۳۹۱ برای نخستین بار در آب بندان عینک رشت مشاهده و بعد از آن از برخی منابع آب های طبیعی شمال کشور همچون تالاب انزلی گزارش شد.

این میهمان ناخوانده اینک همچون ماری خوش خط و خال بر جمجمه تالاب بین المللی انزلی خزیده و نفس های آنرا به شماره انداخته بگونه ای که در بعضی از جاها دیگر اثری از آب و تالاب نیست و فقط پوشش سبز و گل های سنبل آبی با برگ هایی به طول ۲۰ سانتی متر و پهنای ۱۵ سانتی متر دیده می شود؛ سنبل زیبایی فریبنده ای دارد و در طول یک هفته به واسطه نور خورشید و آب موجود دو برابر رشد می کند.

این گیاه مهاجم و غیر بومی علیرغم این زیبایی فریبنده مشکلات زیست محیطی فراوانی را به وجود می آورد که از آن جمله به علت رشد بسیار سریع، سطح وسیعی از رودخانه ها و باطلاق ها را می پوشاند که در این شرایط عبور و مرور شناورها ناممکن شده و فعالیتهای توریستی و تفرجی مختل می شود. پوشش این گیاه سبب توقف فتوسنتز و کاهش اکسیژن آب شده و زندگی آبزیانی مثل ماهی ها به خطر می افتد، رشد آن اثر منفی روی گیاهان و جانوران بومی گذاشته، کاهش تنوع زیستی منطقه را سبب می شود.



سنبل آبی علیرغم زیبایی بی رحمانه اش در پهنه تالاب بین المللی انزلی، مدت هاست جا خوش کرده و اگر نجنبیم به جای تالاب باید به دیدن سرابی سبز عادت نماییم.

در همین رابطه علیرضا میرزاجانی، پژوهشگر پژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی در گفتگو با ایسنا می گوید: مسافرانی که به گیلان می آیند نباید مسحور زیبایی ظاهری این گیاه شوند و فریب گل های زیبای آنرا بخورند برای اینکه مشاهده شده برخی اوقات مبادرت به چیدن گل ها و انتقال بوته های آن می کنند غافل از این که با این کار سبب انتشار هر چه بیشتر این مهاجم خطرناک می شوند.

وی اضافه کرد: هرچند این گیاه همه جای تالاب را فرا گرفته ولی به جهت اینکه انتشار بیشتری پیدا نکند بهتر است که رعایت کرده و آنرا جابجا نکنیم هر چند سنبل آبی گل های زیبایی دارد ولی گل های آن عمر زیادی ندارد و بعد از چند ساعت از بین می رود ضمن این که دانه های این گیاه قدرت ماندگاری بالایی دارد و می تواند تا ۳۰ سال هم به شکل کمون باقی بماند و در شرایط مناسب باردیگر رشد کند.

این پژوهشگر ضمن اشاره به این که الان این گیاه در سطح تالاب انزلی و سایر مناطق آبی استان گیلان جولان می دهد، خاطرنشان کرد: خیلی از بخش های تالاب انزلی انباشته از رسوب شده و محل مناسبی برای رشد حداکثری این گیاه فراهم شده که جمع آوری آن در این مناطق ناممکن است برای اینکه به علت رسوبات، امکان تردد در آن وجود ندارد و نمی توان ابزار کاربردی جمع آوری سنبل را در آن جابجا کرد.

میرزاجانی تصریح کرد: این مهاجم تاثیرات منفی روی اکوسیستم مناطق آبی گذاشته و نظام هیدرولوژیک منطقه را نیز تحت تأثیر خود قرار داده است.

وی ضمن اشاره به تأثیر منفی سنبل آبی در مکش و تبخیر آب مناطقی که در آن رشد کرده، تصریح کرد: این مساله بخصوص در کشوری همچون ایران که دارای اقلیم خشک بوده و نیاز مبرم به آب در تمام مناطق وجود دارد، از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. هم اکنون نیز مناطق تالابی ما با کمبود آب مواجهند و حضور این گیاه می تواند بسیار منفی عمل کند.

پژوهشگر پژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی افزود: با عنایت به این که سنبل آبی در مدت کوتاه، سطح خیلی وسیعی را اشغال می کند و زیر سطح پوشیده از این گیاه مهاجم هیچ نوری وارد نشده و موجودات پلانکتونی نمی توانند رشد کنند و ضمن کاهش تولید اکسیژن آب، ذخایر ماهیان نیز به حداقل خواهند رسید.

میرزاجانی اظهار داشت: در واقع وقتی پلانکتون تولید نشود چرخه غذایی محیط آبی مختل خواهد شد. توسعه این گیاه سبب از بین رفتن گیاهان آبزی غوطه ور که محل های تکثیر ماهی ها هستند می شود که از این جهت نیز در نابودی منابع شیلاتی و ماهیان اثرگذار خواهد بود.



عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور ضمن اشاره به این که وقتی این گیاه به فصل خزان می رسد، از بین رفته و در رسوبات ته تالاب نشست می کنند، اضافه کرد: این مسئله موجب می شود که مواد آلی کف تالاب و محیط آبی زیاد شده و زمانیکه این مواد آلی بخواهد تجزیه شوند مقدار زیادی اکسیژن مصرف کرده یا این که با تجزیه بی هوازی مقدار زیادی گازهای سمی تولید می کنند. این پدیده موجب مرگ و میر انبوه ماهیان خواهد شد که در سالیان اخیر مکررا در تالاب انزلی رخ داده است.

میرزاجانی خاطرنشان کرد: باید توجه داشت زمانیکه سطح تالاب با سنبل آبی پوشیده می شود تردد قایق ها با مشکل روبرو شده و همین مسئله فعالیتهای تفریحی و توریستی را برای گردشگران مختل و منبع درآمد جوامع محلی که وابسته به این نوع از خدمات بوده را گرفتار مشکل می کند.

۲۳۳۲۳۳



منبع:

1402/04/28
19:38:33
5.0 /5
240
تگهای خبر: اكوسیستم , باد , بو , تردد
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۲

گل بخر

سفارش گل و گیاه

golbekhar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل بخر محفوظ است